Ga naar de inhoud

De boerderij “De Essenburg”

De Essenburg- voorhuisDe boerderij omvat een kleine verzameling van huishoudens. Totaal hebben we drie woonbestemmingen met ieder een eigen huisnummer.

Het voorhuis van De Essenburg (foto rechts) met de prachtige trapgeveltjes dateert uit 1910.
Vroeger woonde de boer met zijn gezin hier en kon via het voorhuis binnendoor de stolp bereiken, waar de koeien stonden. Nu is het voorhuis van binnen gemoderniseerd en niet meer bereikbaar via de deel. Het wordt bewoond door Opa en Oma Bes, twee vaste bewoners van De Essenburg, die meehelpen met allerlei werkzaamheden rond de boerderij en ons initiatief.

De Essenburg- StolpDe Stolp is gebouwd omstreeks 1840 en beslaat een grondmaat van 15 bij 22 meter. Het dak rust op een dubbel vierkant, dat prachtig bewaard is gebleven.
Bij het ontwerpen van de huidige indeling van de stolp hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met de oude originele constructie. In de hal op de begane grond hebben we het vierkant zoveel mogelijk in het zicht gelaten.

Op de eerste etage zijn rondom 11 ramen aangebracht en in de nok is een lichtkoepel gebouwd van nog 6 ramen, zodat de overloop van de eerste etage en de hal op de begane grond ruim verlicht zijn met natuurlijk en direct daglicht.

De Essenburg-Deel

De deel (11 meter lang en 10 meter breed) dateert van een aantal decennia later en vormt uiteindelijk vanaf 1910 de verbinding tussen de stolp en het voorhuis.

Tot het jaar 2002 werd de deel voor zijn oorspronkelijke doel gebruikt: de stalling van koeien en het jongvee.
Nu is de deel voor een deel bij het voorhuis getrokken en de rest bevat een aantal gezamenlijke ruimten binnen de woonhuizen van de stolp.

Op de eerste etage van de stolp zijn 8 slaapkamers en een royale badkamer voor de kinderen en jongeren.

 

De Essenburg-kippenhokWe hebben een drietal stallen op het erf staan en een hectare grasland. Op het grasveldje naast de stallen is inmiddels een klein pluimvee weitje ingericht waar onze pauwen, duiven, barnevelders, zijdehoenders en witte leghorns zich comfortabel hebben geïnstalleerd.