Ga naar de inhoud

Onze motivatie

Wij hebben afgelopen jaren zowel via onze professionele netwerken als in eigen vrienden- en kenniskringen vaak ondervonden dat er bij veel mensen behoefte is aan een veilig thuis, een plek om weer even op te laden, een plaats waar rust en ruimte is, zowel bij kinderen en jongeren als bij volwassenen.

Het feit dat er in Nederland veel kinderen in leefgroepen of tehuizen wonen, vaak lang en soms héél lang moeten wachten op een plaats in een gezin, of dat kinderen na een dramatische gebeurtenis in hun eigen thuissituatie van elkaar gescheiden worden omdat er geen opvangplek beschikbaar is voor meerdere kinderen tegelijk, vinden wij eigenlijk een onacceptabele situatie.

We wilden het niet laten bij het hebben van een mening hierover of het doneren van geld aan gerelateerde goede doelen. We wilden er zelf ook praktisch iets aan doen, en wel door onze eigen “rijkdom” (een fijn thuis, een mooie plek, onze tijd, onze liefde, onze kennis, ons vermogen om samen te werken) ter beschikking te stellen en te delen met kinderen en jongeren die daar behoefte aan hebben.

En dat lukt. We hebben de eerste zes jaar totaal 52 kinderen, jongeren en (jong)volwassenen kunnen helpen met een tijdelijk of wat langduriger verblijf op onze mooie woonstek. Dit ondanks het feit dat we tegelijk aan het bouwen waren. In juni 2011 is het laatste bouwproject binnen afgerond. Er zijn ook een flink aantal volwassenen met heel diverse zorg vragen die op De Essenburg een plekje hebben ingenomen en weer zijn opgeladen, die we eventjes een stukje verder hebben kunnen helpen. Daar genieten wij van en we halen er voor onszelf veel energie uit.

Ons project is op eigen kracht én met behulp van vrijwilligers en particuliere donateurs tot stand gekomen. We ontvangen geen structurele subsidie van de overheid en zijn nergens in dienst of gebonden aan een contract buiten de verplichtingen die we aangaan over de kinderen zelf. Dit maakt dat wij ook de vrijheid hebben en houden om zelf beslissingen te nemen, en hiermee kunnen wij veel sneller handelen dan reguliere projecten die lange procedures hebben.