Ga naar de inhoud

Vijf keer belangrijk!

Onze formule is geen drie maar vijf “R-en”

Rust, Regelmaat en Reinheid. Dé kreet van het welbekende consultatiebureau. Jarenlang is er aan moeders en vaders verteld dat deze drie R-en belangrijk waren voor hun kinderen. Op de Essenburg voegen wij daar nog twee R-en aan toe: Respect en Ruimte. Wij willen alle kinderen en jongeren met respect voor hun eigen mogelijkheden de ruimte geven om zich zoveel mogelijk op hun gemak te voelen en om zich te ontwikkelen. Met ruimte geven bedoelen we dat niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk; het terrein van De Essenburg is anderhalf hectare groot en de boerderij heeft een woonoppervlakte van 750 m2. Dit maakt dat wij niet “op elkaars lip zitten” waardoor iedereen het samenwonen langer vol kan houden.
Kinderen en jongeren die hier langer dan 6 maanden verblijven krijgen een eigen kamer en mogen meebeslissen over de inrichting ervan. Iedereen draait mee in het dagelijkse huishouden en gezinsleven en heeft zijn of haar eigen bijdrage. We eten ’s avonds gezamenlijk in de grote leefkeuken en delen dan wat een ieder heeft beleefd gedurende de dag.
Als wij met kinderen en jongeren in gesprek zijn horen wij vaak dat zij de vijf R-en ook heel belangrijk vinden. Hieronder een aantal uitspraken over onze formule.

  • “Nou, ik denk dan aan geen geweld en groot” zegt Rick, onze bewoner van 11 jaar. “dat is voor mij respect en ruimte”.
  • “Respect is dat je geduld hebt voor iemand, dat je aardig bent voor oude mensen, eigenlijk voor alle mensen. En ruimte is dat je ook voor jezelf ruimte hebt en voor iedereen. Bijvoorbeeld als je een kamer moet delen met een ander kind dat je die dan ook ruimte geeft” vindt Marijke van 9 jaar.
  • “En dat is dan weer respecteren.” zegt Rick.
  • Marijke: “Deze hele grote boerderij is ruimte! Maar weet je wat eigenlijk heel belangrijk is? Aardig zijn!”.
  • Davi van 18 jaar vult Marijke en Rick aan: “Respect is voor mij elkaar accepteren, dus ook elkaar gelijkwaardig behandelen. En ruimte betekent voor mij tijd hebben om voor mezelf iets te doen, eigen dingen”.
  • Marijke: “van de vijf R-en vind ik respect wel de belangrijkste”.
  • “Ik kies alles, want alle R-en zijn belangrijk” vind Rick.